Цікаве про пінгвінів


Пінгвіни – дивовижні птахи. Ці безкрилі водоплавні створіння живуть тільки в землях південної півкулі. Більшість видів пінгвінів мешкає в Антарктиді і на деяких островах цієї півкулі. І тільки нечисленні види мають пристосованість до життя в помірних і тропічних кліматичних поясах.

Пінгвіни прекрасно себе почувають в морській воді, адже вони створені для життя в цій стихії. Повітряний простір для них недоступний. Приблизно 75% свого життя вони проводять в океані, а час, що залишився живуть на суші. Вибираються пінгвіни з води для відкладання яєць і в очікуванні потомства.

Цікаво спостерігати за плаванням пінгвінів у воді. У них досить важкі і тверді кістки, які виконують роль баласту. Тому ці птахи можуть деякий час з комфортом перебувати під водою. Крила діють як плавники. Отже, вони дають напрямок всьому тілу під водою. Ноги при плаванні не допомагають, вони витягнуті уздовж тулуба назад.

Багато факторів сприяє ефективному перебуванню пінгвінів у крижаній воді, а саме: обтічної форми тіло, ноги, подібні на весла, товстий шар жиру і жорстке, водонепроникне пір’я. Деякі види пінгвінів можуть розвивати швидкість до 40 км/год.

А ще пінгвіни вміють чудово пірнати і досить глибоко. Якщо на поверхні води або неглибоко під водою птах не може знайти собі корм, тоді він здатен піти під воду на глибину до 20 метрів. А деякі види пінгвінів – навіть до 200.

По суші пінгвіни пересуваються важко, перевалюючись з ноги на ногу. Якщо сніг стає пухким, їм тоді зовсім некомфортно пересуватися. Але пінгвіни – птиці кмітливі, вони лягають на живіт і, відштовхуючись ногами і крилами, досить швидко можуть ковзати по поверхні.

Пташенята у пінгвінів народжуються абсолютно голими, пір’я виростають у них протягом декількох тижнів. А на особливе, водонепроникне пір’я, пташеняті доводиться чекати близько року. Весь цей час малюк знаходиться з батьками разом, хоч ростом він може бути вже з дорослу особину.

Тільки таке пір’я і шар підшкірного жиру допомагають пінгвінам стійко витримати такі складні погодні умови.

У пінгвінів в сімейних парах панує «матріархат». Самка залишає яйце дбайливому татові, а сама відправляється в море, щоб добути їжу партнеру і пташенятам. У пінгвіна-батька в стравоході виробляється так зване молоко, яким він і годує дитинчат.

Якщо матеріал вам сподобався, розкажіть про нього друзям. Дякуємо!